Frø og kjerner har alltid vært en viktig del av et balansert basiskosthold selv om det kanskje ikke har vært de mest benyttede råvarene her i Norge.

Frø og Kjerner

Litt om frø og kjerner

 

Frø og kjerner

Dette er imidlertid i ferd med å snu. Ikke minst det høye innholdet av sunne oljer og andre viktige næringsstoffer har sørget for at oppmerksomheten rundt disse produktene har økt betraktelig. Frø og kjerner er anvendelige produkter sim gir både god smak og struktur.


Vårt sortiment består av frø og kjerner som er produsert etter neten tradisjonelle eller økologiske metoder. Felles for dem alle er en gjemmongående høy og stabil kvalitet.

Solsikkekjerner

Solsikkefrø er frøene fra planten Solsikke. Uttrykket “solsikkefrø” er faktisk ikke helt riktig i botnaniske temaer når frøet fremdeles er i skallet. Da er det nemlig en enkel frukt. Når skallet fjernes sitter man igjen med solsikkekjerner, og det er den vi selger.
 

Solsikke har blitt dyrket i tusenvis av år, opprinnelig i Mexico og Peru. Frøene er rike på olje med gunstig fettsammensetning og vitamin E. I tillegg har frøene et høyt innhold av proteiner, magnesium og folat. Siden innholdet av karbohydrater er lavt er kjernene en viktig del av en low-carb diett.


Solsikkekjerner har en god nøttesmak og brukes mest i bakverk, både i deigen og som pynt. Smak og aroma fremheves ved varmebehandling. Rist kjernene på bakepapir i ovnen eller i tørr stekepanne. Vær obs på tiden, de tar fort farge og da er de ferdige til bruk. De er også fine å bruke som tilsetning til bl.a. havregrøt, ris, wok og salater. Eller som panering på fisk eller kylling.

 

Linfrø

De små mørkebrune frøene fra Linplanten er her til lands mest brukt til brødbaking og topping på brød. Der bidrar de med en behagelig nøtteaktig smak og struktur.
 

Lin er en gammel kulturplante og frøene har lenge vært brukt for sin lett laksative effekt. Linfrø har også et høyt innhold av gunstige oljer med Omega-3 fettsyrer. Videre er frøene en hovedkilde på lignaner, en type fibre som fungerer som en antioksidant. Som de fleste andre vegatabilske råvarer innholder lin mange gunstige næringsstoffer. De er derfor et nyttig tilskudd til de fleste dietter.
 

Skal linfrø brukes i deig er det en fordel å legge dem i vann fra 10 minutter til ca. 2 timer før de blandes inn. Vannet frøene har ligget i kan brukes som en del av væsken oppskriften krever. Dette bidrar til et bedre volum på bakverket.

 

Sesamfrø

Sesamfrø forbindes kanskje først og fremst som de små lyse “kornene” på hamburgerbrødene. Selv om sesamfrø brukes mest i bakverk som strø eller ingrediens har disse små frøene langt større bruksområder enn bare det.
 

Frøene kan brukes omtrent på samme måte som nøtter. Sesamfrø har en liten nøtteaktig søt aroma og noe melkeaktig “smørsmak”. Ved å varme opp frøene vil aromaen fra frøene forsterkes og man får en mandel – eller peanuttliknende duft. Sesamfrø er rike på kalsium, vitamin B og E, de har mye proteiner og ingen kolesterol.
 

Sesam er sansynligvis et av de første plantefrø som ble dyrket for å produsere matolje. Oljen ble brukt til kaker, vin, likør og såper. Helt frem til 1500 f.kr brukte Egypterne sesam som en medisinsk vekst.
 

I middelhavslandenes matlagingstradisjoner brukes sesam ofte i søte retter og desserter. Den nøtteaktige smaken er et naturlig komplement til iskrem, kjeks, muffins og brød. Og faktisk, sammen med sjokolade. Sesam kombinert med sjokolade utgjør en fabelaktig smakskombinasjon. I annen matlaging er sesam utmerket å bruke på salater, pasta og nudelretter, i wok’en.